Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 148 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Błyskawiczne pączki twarożkowe

środa, 02 marca 2011 20:09

Przepis dostałam od Cioci. Robiłam je po raz pierwszy. Nie mam wprawy w "rzucaniu" ciasta na tłuszcz, więc nie są okrąglutkie.

Składniki:

1 twarożek homodeniczny waniliowy (200 g)
3 jajka
ok. 1,5 szk mąki (ciasto musi być gęste, ale nie ścisłe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej
cukier puder

Twarożek wymieszać z całymi jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.

Od razu kłaść (wrzucać) łyżeczką na gorący, głęboki tłuszcz. Smażyć na złoty kolor - odwrócić jak trzeba.

Wyjąć na papierowe ręczniki. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

A moje pączki wyglądają tak:

Z Synem doszukaliśmy się wśród nich m.in.: pyszczka dinozaura, samolotu z jednym skrzydłem, niezidentyfikowanego zwierzątka, młotka i pistoletu...


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Faworki

poniedziałek, 28 lutego 2011 16:38

Przepis dostałam z serwisu http://pl.club-chefs.com/ i postanowiłam zrobić je po raz pierwszy w życiu.

Składniki:

2 szk mąki pszennej
5-6 zółtek
2 łyżki mała
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
sól
cukier puder
cukier waniliowy
tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

 Z mąki, jaj, masła, soli, spyrytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto. Przez 15 min ubijać ciasto wałkiem. pozostawić na ok godzinę w temp 5-8 st C.

Rozwałkować ciasto jak najcieniej i wyciąć paski wielkości 3 cm x 12 cm. Każdy pasek naciąć w środku - ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciagnąć przez otwór.

Ciasto nie powinno być opruszone zbyt mocno mąką, gdyż będzie ona opadała na dno garnka i przypalała tłuszcz.

Surowe faworki można trzymać między dwiema wilgotnymi ściereczkami, aby nie wyschły.

W garnku rozgrzać tłuszcz. Jest on gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnię, ale nie rumieni się zbyt szybko.

Faworki smażyć porcjami na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Gdy faworki wystygną posypać je cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Faworki można przechowywać kilka dni pod przykryciem.

 

Moje faworki nie sa zbyt cienkie, bo nie przyłożyłam się do wałkowania.

Takie są surowe

 

 

I gotowe do zjedzenia

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Świąteczne pierniczki i piernik

czwartek, 30 grudnia 2010 12:13

Na forum PROMYCZEK koleżanka dała przepis na pierniczki. W tym roku robiłam je po raz 3.

Ponieważ wychodzi ich bardzo dużo, to z części ciasta zrobiłam piernik z powidłami śliwkowymi.

Przepis w oryginalnym brzmieniu.

1/2 LITRA MIODU
3 JAJKA
1/2 SZKLANKI MLEKA
3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ
2 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKĘ SMALCU
1 KG MĄKI
SZCZYPTĘ SOLI
1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW
ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON,
GOŹDZIKI ETC.
Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy
i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do
mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę.

Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i
odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto
dojrzeje. Po kilku tygodniach (np. 2) ciasto wyjmujemy, wałkujemy
(niezbyt cienko) i wycinamy z niego przeróżne cudeńka
(kto ma dzieci niech je zaprzęgnie do pracy - będą zachwycone).

Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.
Po upieczeniu i udekorowaniu (lukier, pisaki, posypka itd- tu pomoc
dzieci tez jest niezbędna) pierniki wkładamy do pudełka i lekko
skrapiamy wodą. Po trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne.
Twarde też są zresztą pyszne.

Robiłam je już dwa razy. Są genialne! Szykuję dwie wersje: grubsze
i większe, przekładane konfiturą śliwkową, albo cieniusieńkie, tylko
z lukrem. Z tej porcji wychodzi ich sporo, więc do Nowego Roku
powinny wystarczyć.

Jeśli pierniczki są cienkie, to trzeba je piec jakieś 7 minut.

W tym roku nie były dekorowane, bo jestem po operacji.

Tak wyglądają pierniczki

A tak wygląda piernik  złożony z 5 placków posmarowanych powidłami śliwkowymi.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tort - Wulkan z dinozaurami

niedziela, 14 marca 2010 15:54

Dzisiaj mój Syn skończył 8 lat.
Obiecałam, ze upiekę Mu tort. I miał to być tort - wulkan z dinozaurami.

Podstawą jest ciasto biszkoptowe.

Podstawa tortu:
Upiec w tortownicy biszkopt z 2 jajek wg przepisu "Biszkopt podstawowy"


Krater:
W formie do babki upiec biszkopt z 4 jajek wg przepisu na "Biszkopt podstawowy". Odebrać z mąki 1 łyżkę i dodać taką samą ilość kakao.

Przekroić krater na 2 części

Masa:
Zrobić masę wg uznania. Ja zrobiłam masę waniliową Delecty. Posmarować podstawę tortu i krater - również w środku


Lawa:
Ugotować galaretkę wiśniową w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Zostawić do zastygnięcia. Tężejącą galaretkę co jakiś czas przemieszać, aby powstały "grudki"
Wlać galaretkę do środka krateru i częściowo na ścianki wulkanu

Dodatkowo jako lawy użyłam lukru w "pisaku"

Trawa:
Zielony lukier Delecty.
Posypany kwiatkami - kolorowe "piegi"



Dinozaury:
Kupiłam czekoladowe dinozaury tu: Dinozaury

Jeden został zatopiony w lawie


A stegozaur pasł się na ukwieconej łące


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Rolada z galaretką

niedziela, 14 marca 2010 15:38
Powatałą z tego co zostało.

Upiec biszkopt z 2 jajek wg przepisu "Biszkopt podstawowy". Ciepły placek wyłożyć na wilgotną ścierkę i zawinąć roladę.
Została mi 1/4 masy waniliowej Delecty. Zmieszałam ją z pokrojoną w kostkę galaretką w 2 kolorach.
Masę z galaretką posmarowałam ostudzony biszkopt i zawinęłam.
Na górze polałam lukrem, też z Delecty i posypałam kolorowymi "piegami"


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Placek z gruszkami

czwartek, 11 marca 2010 12:25
Przepis pochodzi z któregoś numeru Tiny. Mam ksero, więc nie wiem z którego.

3 szk mąki
proszek do pieczenia
sól
1,5 (15 dkg) tabliczki gorzkiej czekolady
1 szk cukru
3 łyżki kakao
1 kostka (25 dkg) masła
4 jajka
1 niepełna szklanka (200 ml) mleka
4 twarde gruszki
1 zapach rumowy

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach (wcześniej dać ją do zamrażarki).
Masło utrzeć z cukrem i szczypą soli na puszystą masę. Następnie, nie przestając ucierać, dodawać po jednym jajku. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy maślanej. Ostrożnie wymieszać.
Wlać mleko i zapach rumowy.Dodać startą czekoladę. Wymieszać.

Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Dodać do masy i lekko przemieszać łyżką (do ciasta można dodać 2-3 łyżki posiekanych migdałów)

Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp 180 st C przez 50-60 min.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik na plackach miodowych

czwartek, 11 marca 2010 12:14
Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". A dokładnie z wydania specjalnego z 02/2010 - Sycąca Kuchnia Zimowa.

Ciasto:
4 szk mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
5 dkg margaryny
2-4 łyżki śmietany
2 jajka
1 szk cukru

Masa serowa:
1 kg białego sera
25 dkg margaryny
2 szk cukru pudru
2 jajka
1 cukier waniliowy
skórka z cytryny
4 łyżki mleka
5 dkg mąki ziemniaczanej

Podgrzać miód i margarynę.Dodać mąkę, sodę i śmietanę.
Jajka ubić z cukrem i dodać do masy miodowej. Zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek.
Piec 15 min w temp 180 st C w tortownicy o średnicy 24 cm kazdy placek osobno.


Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Wymieszać z serem i cukrem waniliowym.
Maę przełożyć do garnka i gotować 10 min. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem. Dodać skórkę z cytryny.

Ostudzone placki przełożyć gorącą masą serową.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kruche ciasto na 2 sposoby

niedziela, 15 listopada 2009 12:11

Przepis podstawowy na niewielką blaszkę lub cienkie ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki (może być pszenna)
2 jajka
1 szk cukru
1 k miękkiej margaryny
proszek do pieczenia

Z mandarynkami i budyniem:
Zagnieść ciasto z połowy porcji. Wyłożyć nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem dół ciasta. Podpiec ciasto w 5-10 min.
Na ciasto ułożyć podzielone na cząstki mandarynki.

Budyń waniliowy ugotować w 3/4 porcji mleka. Trochę ostudzić i wylać na mandarynki.
Piec ok 30-40 min w temp 180-200 st C.

Po wystudzeniu lekko polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.




Ze śliwkami:
Zagnieść ciasto z całej porcji. Podzielić w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i dać do zamrażalnika na ok 2-3 godziny.
Większą częścią wyłożyć wysmarowaną i posypana mąką blaszkę.
Ok 0,5 kg śliwek węgierek przesmażyć na łyżce masła (można dodać kilka łyżek cukru). Do gorących śliwek wsypać 1 galaretkę - najlepiej cytrynową i wymieszać.
Śliwki wyłożyć na ciasto (można je wcześniej podpiec 5-10 min).
Na górę zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec ok 45-50 min w temp 180-200 st C.

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


Jak nie mam czasu na zamrażanie ciasta, to urywam małe kawałki i posypuję górę.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Biszkopt podstawowy

niedziela, 08 listopada 2009 12:31

6 jaj

25 dag cukru pudru

20 dag mąki krupczatki

1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

 

Przed rozpoczęciem mieszania składników należy przygotować wszystkie składniki, formę i zacząć rozgrzewać piec.

 

Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać, cały czas ubijając, po trochę  cukier puder, następnie po jednym żółtku dalej ubijając wsypywać wolno mąkę z proszkiem. Tę puszystą masę wylewamy na wyłożoną folią blachę i pieczemy.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Niebo w gębie

niedziela, 08 listopada 2009 12:30
 Ciasto biszkoptowe wg przepisu biszkopt podstawowy

 

I Masa jabłkowa:

1 kg jabłek obranych i startych na grubej tarce gotować przez 5 min.  Zdjąć z ognia i dodać 1 galaretkę. Dokładnie wymieszać, a gdy ostygnie posmarować placek.

II Masa orzechowa:

20 dag margaryny, 15 dag cukru pudru razem utrzeć. 15 dag orzechów zalać 1/2  szklanki gorącego mleka. Gdy ostygnie połączyć z utartą margaryną. Na biszkopt dać masę jabłkową, orzechową i polewę.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik z brzoskwiniami

niedziela, 08 listopada 2009 12:28

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 kostka  margaryny    

3-4 łyżki cukru

5 żółtka

3 płaskie łyżeczki proszku

Ser

1 kg sera

1/2 margaryny

1 jajo

1 szklanka cukru

1 budyń biały

rodzynki, skórka pomarańczowa, trochę soku z cytryny

Z tych produktów zagnieść ciasto, 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, 1/3  ciasta na 15-30 min. dajemy do zamrażalnika. i nałożyć pokrojone brzoskwinie, posypać rodzynkami.

 

2/3 ciasta wyłożyć na blachę, 1/3 ciasta na 15-30 min. dajemy do zamrażalnika. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę serową, na masę poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie, które należy zalać mocno ubitą pianą z cukrem pudrem z białek, które pozostały od ciasta.    

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zebra

niedziela, 08 listopada 2009 12:27

5 jaj,

1 szklanka oliwy,

1 szklanka wody,

11/2 szklanki cukru,

21/2 szklanki mąki tortowej,

2 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

cukier waniliowy lub olejek zapachowy.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej dodając pozostałe składniki.

 

Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Lać do formy na przemian. Piec około 1 godziny na wolnym ogniu.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Fale Dunaju

niedziela, 08 listopada 2009 12:26
 

Ciasto

30 dkg mąki

20 dkg cukru pudru

1 kostka margaryny

6 jaj

1 łyżka proszku do pieczenia ( płaska)

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

 

Margarynę, cukier- utrzeć, dodać po żółtku. Do utartego dodać mąkę z proszkiem i pianę. Połowę wyłożyć na blachę, a do drugiej połowy dać kokao i mleko. Dać na białe ciasto, a na górę ułożyć śliwki lub inne owoce.

 

Masa

1 budyń śmietankowy - ugotować (gęsty)

1 kostka margaryny

4 łyżki cukru pudru

 

Margarynę utrzeć z cukrem dodając zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto i polać polewą.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto z masą cytrynową

niedziela, 08 listopada 2009 12:25
Uwielbiam to ciasto. Robi się szybko i raczej nie ma szansy, żeby się nie udało


 

Ciasto:

1 szkl mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 jaj

1 szkl cukru

2 łyzki  proszku do pieczenia

1 łyżka octu

 

Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić pianę dodać cukier żółtka i chwilę ubijać dosypać przesianą przez sito obie mąki. Piec 15 min w temp. 200 st. C

 

Masa:

1 szkl cukru

1 szklanka wody

0,5 kostki masła lub margaryny

1 cukier waniliowy

sok z 1 cytryny

0,5 szkl mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Szklankę wody zagotować z cukrem + cukier waniliowy + margaryna. Potem dodawać sok z cytryny. W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać je do gotującej się masy. Ugotować jak budyń ostudzić.

Ciasto przekroić, przełożyć masą + lukier

 

Lukier:

 1 szkl cukru pudru

sok z cytryny

 

Rozmieszać na jednolita masę wlewając sok z cytryny do cukru pudru. Ucierać w misce drewnianą pałką.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik ZŁOTA ROSA

niedziela, 08 listopada 2009 12:24

Ciasto:

30 dkg mąki

10 dkg cukru

1 jajko

2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dkg margaryny

2 łyżki śmietany

 

Ciasto zagnieść, włożyć do lodówki na około pół godziny.

 

Masa serowa:

1 kg sera

1 budyń śmietankowy

1 szkl cukru

½ szkl oleju

3 niepełne szklanki mleka

2 jajka

4 żółtka

 

Wszystko razem zmiksować.

 

Ciasto wyłożyć na blaszkę. Na to masę serową, a na wierzch mandarynki z puszki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

 

Następnie z białek i ¾ szkl cukru ubić na gęstą pianę, włożyć na wierzch ciasta i piec jeszcze około 20 minut.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sernik teściowej

niedziela, 08 listopada 2009 12:23

Ciasto:

3 szkl mąki

1 szkl cukru

1 kostka margaryny

1 jajko

1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Po wyrobieniu podzielić ciasto na dwie części i włożyć na trochę do zamrażalki.

 

Masa serowa:

1,30 kg sera

1 kostka margaryny

5 jajek

1 biały budyń bez cukru

1 szkl cukru

cukier waniliowy

1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ser z margaryną zmielić. Dodać pozostałe składniki.

 

Na wysmarowaną blachę zetrzeć ciasto potem wlać masę serową i znowu zetrzeć ciasto.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik kokos

niedziela, 08 listopada 2009 12:22

Ciasto:

25 dkg mąki

10 dkg cukru

½ kostki masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ze składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ciastem.

 

Masa:

75 dkg białego sera dwukrotnie mielonego

10 dkg cukru

1 cukier waniliowy

½ kostki masła rozpuszczonego (ostudzonego)

1 jajko

3 żółtka

1,5 szkl zimnego przestudzonego mleka

 

Zmiksować cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i masło. Dodać budyń, wymieszać.

Dodawać porcjami ser, a potem wlewać mleko.

Rzadką masę wylać na ciasto.

 

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Kokosowa pierzynka:

3 białka

3 łyżeczki cukru pudru

15 dkg wiórków kokosowych

 

Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Posmarować masą ciepły sernik i włożyć do piekarnika na 10 minut.

Wystudzić.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Sernik jajko

niedziela, 08 listopada 2009 12:20

Ciasto:

1,5 kg sera

10jaj

1 cukier waniliowy

25 dkg cukru pudru

czubata łyżka masła roślinnego

 

Ser, żółtka, cukry i masło zmiksować.

Osobno ubić białka z odrobiną soku z cytryny.

Obie masy delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy (26 cm).

Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Gdy się zarumieni, nakryć folią aluminiową.

 

Zostawić w otwartym piecu do wystygnięcia.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Babeczki z galaretką

niedziela, 08 listopada 2009 12:19

Ciasto (wg przepisu Ewy Wachowicz na grzebyczki) - ja wykorzystuje do różnych ciasteczek - z dżemem lub jabłkami

1 szk słodkiej śmietany 18%
2-2,5 szk mąki
1 k margaryny
1 cukier waniliowy

Zagnieść ciasto. Ja daję 2 szk mąki, a potem dodaję jeszcze aż ciasto przestanie sie mocno kleić do rąk.
Ciasto włożyć do woreczka i dać na min 2 gpdz do lodówki.
Jo casto robie dzień wcześniej - ostatnio część ciasta była sobie w lodówce jakiś tydzień.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wykroić kółka - wylepić fremki do pieczenia babeczek.
Na dno każdej babeczki dać trochę startych jabłek i piec w temp 180 st. C ok 10-15 min

Po wystudzeniu babeczek wypełnić je tężejącą galaretką


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Serowe pączuszki

niedziela, 08 listopada 2009 12:04

Składniki:

Serek homogenizowany waniliowy

2 jajka

szczypta soli

1 łyżka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl mąki

½ cukru waniliowego

 

Wszystko razem należy dokładnie wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając łyżeczką do herbaty.

Wyjmować na bibułę lub papierowy ręcznik.

Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Drożdżowe bułeczki

niedziela, 08 listopada 2009 9:58

Upiekłam drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pokrojonych brzoskwiń (duże) i konfitury z wiśni (mniejsze).
Ciasto jest fajne i rośnie w lodówce.

1/2 szk mleka
4 całe jajka
60 dkg mąki
1 k. margaryny
7 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Zrobić rozczyn z drożdży i letniego mleka.
Gdy trochę wyrośnie dodać jajka, cukier, roztopioną (nie gorącą) margarynę, sól.
Wyrobić ręcznie lub mikserem ciasto.
Wstawić do lodówki na 2 godzinydo wyrośnięcia (ja przykrywam ściereczką)

Uformować bułeczki dając do środka nadzienie - robię płaski placek z ciasta, daję nadzienie i formuję bułeczkę.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość znacznej odległości.  Przykryć ściereczką i zostawić ponownie do wyrośnięcia - ok 15 minut.

Piec w temp 180 st C ok 15 minut

P wystygnięciu można posypać cukrem podrem

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kwiecienkowe muffinki ze śliwkami

niedziela, 08 listopada 2009 9:57

Przepis zaczerpnięty z blogu Kwiecienka od kuchni

Skladniki na 12 sztuk:

350g wegierek
100g masla lub margaryny
4 jajka
100g cukru
300g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wegierki umyc, osuszyc, usunac pestki, a miazsz pokroic w kostke. Maslo (lub margaryne), jajka i cukier zmiksowac. Dodac make, proszek i sol. Wszystko razem wymieszac i dodac kawalki wegierek. Ciastem wypelnic forme na muffinki.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.


Zrobiłam muffinki w wersji mini i normalnej.
Wyszło mi 20 małych muffinek i 13 dużych.
Są przepyszne.




Zaraz sobie ją zrobię i zacznę się delektować.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Śliwkowe ślimaczki

sobota, 07 listopada 2009 22:15

Przepis pochodzi z Tiny. Ponieważ nie przepadam za migdałami zastąpiłam je posiekanymi orzechami włoskimi


Ciasto:
25 dkg twarogu
25 dkg masła
30 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg cukru
szczypta soli

Do twarogu dodać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Składniki posiekać i zagnieść szybko ciasto, aby sie nie ogrzało. Zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki.

Nadzienie:
40 dkg ślowek
6 łyżek dżemu
4-5 łyżek bułki tartej
10 dkg posiekanych migdałów
ew. cynamon

Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Wymieszać je z dżemem, bułką tartą, migdałami i ew cynamonem.

Wykonanie:
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt 40x60 cm.
Nadzienie śliwkowe rozłożyć równomiernie na placku. Ciasto zwinąć, zaczynając od węższego boku i pokroić na 20 plastrów jednakowej grubości.
Każdy plaster posmarować z obu stron roztrzepanymi żółtkami (z 2 jajek) i ewentualnie obsypać płatkami migdałowymi.
Ułożyć ślimaczki na blasze wyłożonej pergaminem.
Ciastka piec na rumiano ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Moje ślimaczki niestety nie wyglądały tak pięknie. Miałam też problem z ich upieczeniem, ponieważ sie przykleiły do pergaminu. Przerzuciłam je więc na drugą blachę i jeszcze z 15 min "podsuszyłam" w piekarnilu. Mimo innego wyglądu smakują rewelacyjnie.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Licznik odwiedzin:  19 305  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

O moim bloogu

Lubie gotować - to mało powiedziane - uwielbiam, zwłaszcza jak mam dla kogo gotować Lubię przygotowywać imprezki (potem jestem padnięta). Najfajniejsze jest obmyślanie menu, szukanie nowych przepisów...

więcej...

Lubie gotować - to mało powiedziane - uwielbiam, zwłaszcza jak mam dla kogo gotować Lubię przygotowywać imprezki (potem jestem padnięta). Najfajniejsze jest obmyślanie menu, szukanie nowych przepisów, potem polowanie na poszczególne produkty - zazwyczaj czegoś w sklepie nie ma A potem... cała kuchnia moja i przepisy są tylko bazą do moich wariacji na temat, bo lubię kulinarne eksperymenty A na stole zjawia się niespodzianka... Mniam mniam

schowaj...

Statystyki

Odwiedziny: 19305
Wpisy
  • liczba: 64
  • komentarze: 11
Bloog istnieje od: 1842 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl